Η ισορροπία είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς όταν δρούμε στην καθημερινότητα μας σε όλες τις θέσεις και μετακινήσεις του σώματος. Οι άνθρωποι σε αντίθεση με τα ζώα περνάνε μια μακρά διαδικασία από την γέννηση τους, περνώντας από διάφορα στάδια ώσπου να έρθουν να ισορροπήσουν στα δυο τους πόδια. Μια διαδικασία εξερεύνησης μέσω δοκιμών και παρατήρησης την οποία στο Feldenkrais ονομάζουμε οργανική.

 

Κανείς δεν μας έδειξε πως να ισορροπούμε στην καθιστή θέση, σε στήριξη στα τέσσερα για να μπουσουλήσουμε, πως σιγά σιγά να έρθουμε στα δύο μας πόδια ώστε να σταθούμε και να καταφέρουμε να μετακινηθούμε περπατώντας. Αν παρατηρήσετε το σώμα των παιδιών κατά την διαδικασία αυτή θα δείτε ότι η κίνησή τους έχει μια ρευστότητα καθώς προσπαθούν εμπειρικά να αντισταθμίσουν το βάρος τους, πολλές φορές πέφτουν αλλά και αυτό είναι μέρος της όλης διαδικασίας. Έχει όμως ενδιαφέρον ότι δεν φοβούνται να πέσουν συνήθως γίνετε με έναν κομψό τρόπο, έναν τρόπο που φαίνεται αβίαστος στα μάτια του ενήλικα.

 

Στα παιδιά μπορούμε να δούμε πιο έντονα όλες αυτές τις μικροκινήσεις που κάνουν στην προσπάθεια τους να ισορροπήσουν. Η ισορροπία σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε είναι μια δυναμική κατάσταση όχι στατική. Για να ισορροπήσουμε κάνουμε συνεχώς μικρορυθμίσεις στο σώμα μας. Δημιουργώντας εντάσεις και σφιξίματα στο σώμα δεν βοηθά  ούτε στην ισορροπία αλλά ούτε στην ανάκτηση της. Για αυτό στην μέθοδο Feldenkrais ο τρόπος προσέγγισης της ισορροπίας περικλείεται στην φράση καλύτερη κίνηση ισούται με καλύτερη ισορροπία. Πρόκειται για τη βελτίωση του συντονισμού ολόκληρου του σώματος, ώστε να μπορείτε να προσαρμόζετε συνεχώς το κέντρο μάζας σας πάνω από τη βάση στήριξης .

 

Στην ενήλική μας ζωή για διαφόρους λόγους όπως κάποιος τραυματισμός, η γήρανση, κάποια νευρολογική ασθένεια παρατηρείτε πτώση στην ικανότητά μας να ισορροπούμε. Αυτό μας οδηγεί να νιώθουμε ανασφάλεια, λιγότερη αυτοπεποίθηση, έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος και φόβο (φόβο πτώσης). Επίσης σε ακαμψία και μυϊκή ένταση οι οποίες αυξάνουν τις πιθανότητες για μια πτώση.

 

Γίνεστε πιο άκαμπτοι και κρατάτε την αναπνοή σας όταν το νευρικό σας σύστημα αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να πέσετε, κάτι που γίνεται αισθητό ως φόβος και άγχος .Η σωματική ισορροπία και η συναισθηματική ισορροπία συνδέονται στενά μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, αν μπορείτε να βελτιώσετε την αίσθηση της ισορροπίας σας, μπορείτε να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας, να νιώσετε πιο σταθεροί και να νιώσετε λιγότερο άγχος και φόβο για την πτώση. Όταν δεν φοβάστε να πέσετε, θα διαπιστώσετε ότι φοβάστε λιγότερο να αποτύχετε ή να δοκιμάσετε νέα πράγματα. Η σωματική σας ανθεκτικότητα και η ψυχική και συναισθηματική σας κατάσταση είναι στενά συνδεδεμένες.

 

Μπορείτε να αντιστρέψετε τις επιπτώσεις του φόβου της πτώσης και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στην ισορροπία σας δημιουργώντας νέα κινητικά μοτίβα στο νευρικό σύστημα διευρύνοντας έτσι το κινητικό σας ρεπερτόριο ώστε να βελτιώσετε την λειτουργικότητά σας και την ισορροπία σας.

 


Η μέθοδος Feldenkrais μπορεί να σας βοηθήσει να:

 

  1. Βελτιώστε τη μυοσκελετική και νευρολογική σας οργάνωση

  2. Βελτιώστε το συντονισμό σας και την ευκολία στη μετατόπιση βάρους

  3. Αύξηση της εγκεφαλικής σας ικανότητας και αυτής του να κάνετε σημαντικές αισθητηριακές διακρίσεις

  4. Εξερευνήστε πώς η αναπνοή και τα μάτια σας μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία σας

  5. Μειώστε τον κίνδυνο πτώσεων και αποκαταστήστε το αίσθημα αυτοπεποίθησής σας

  6. Προώθηση μεγαλύτερης ευκολίας και ευχαρίστησης στις σωματικές δραστηριότητες

  7. Ομαλότερη ποιότητα της κίνησης

  8. Βελτιωμένη σκελετική υποστήριξη

  9. Καλύτερη αναπνοή

Χρυσοβιτσινού Ευγενία GCFP

© 2016-2021 feldenkrais-athens.gr

Σχεδιασμός Ιστοσελίδας Weby Internet Marketing

Top
Ακολουθήστε μας: