Η μέθοδος Feldenkrais απευθύνεται σε οποιονδήποτε θα ήθελε να βελτιώσει την ποιότητα της κίνησης του, αλλά και της ζωής του. Η κίνηση είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης δράσης, για αυτό τα μαθήματα είναι έτσι δομημένα ώστε να απευθύνονται σε όλους, ανεξαιρέτως ηλικίας και κινητικού υπόβαθρου

Aπευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες όπως χορευτές, μουσικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί. Σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και χρόνιους πόνους αλλά και με νευρολογικές παθήσεις. Σε όσους διδάσκουν κίνηση όπως δασκάλους yoga, Pilates,προπονητές αλλά και σε όποιους θέλουν να βελτιώσουν την αθλητική του επίδοση.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, εφόσον τα ομαδικά μαθήματα(ATM) είναι έτσι δομημένα ώστε ο καθένας να κινείται  με ευχάριστο τρόπο και μέσα στις δυνατότητές του χωρίς να προκαλεί δυσχέρεια στον εαυτό του, ενώ τα ατομικά(FI) προσαρμόζονται στις ανάγκες του καθενός προσωπικά.

Χορευτές, Μουσικούς, Τραγουδιστές & Ηθοποιούς

Η μέθοδος Feldenkrais  απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες όπως χορευτές, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς. Φροντίζοντας για την καλύτερη σωματική τους λειτουργικότητα,αποδίδουν καλύτερα στο αντικείμενό τους, μιας και εκφράζονται μέσα από το σώμα.

Δασκάλους Yoga, Pilates & Προπονητές Αθλημάτων

Σε όσους διδάσκουν κίνηση όπως  Yoga, Pilates,προπονητές αθλημάτων, οι οποίοι βελτιώνουν τις δεξιότητες τους κατανοώντας καλύτερα την κίνηση  και χρησιμοποιώντας αρχές τις μεθόδου στην δουλειά τους ώστε να βελτιώσουν την επαγγελματική τους απόδοση.

Kινητικά προβλήματα και Nευρολογικές παθήσεις

Απευθύνεται σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και χρόνιους πόνους, με νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλική παράλυση, εγκεφαλικό, σπαστικότατα…) οι οποίοι ανακαλύπτουν έναν εύκολο και ασφαλή τρόπο για να νιώσουν καλύτερα. Αποκαθιστώνται οι τραυματισμοί  και αποτρέπεται η επανεμφάνισης τους, ενώ μαθαίνουν πως το σώμα τους μπορεί να συμμετάσχει σε αυτή την διαδικασία πιο ενεργά. Ο πόνος δημιουργεί ένα μοτίβο μέσα στον νευρικό σύστημα το οποίο περικλείει τις αισθήσεις, τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αντιλήψεις, την διάθεση μας, και καθορίζει τις δράσεις/πράξεις μας. Όταν μαθαίνουμε να παρατηρούμε τους εαυτούς μας και τους άλλους μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία είμαστε και έτσι αλλάζει και ο πόνος.Επισης εφαρμόζεται με καταπληκτικά αποτελέσματα και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Σε οποιονδήποτε θα ήθελε να αυξήσει την ευεξία του

Μαθαίνοντας νέα μοτίβα δράσης τα οποία χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα  και στα οποία βασιζόμαστε, πετυχαίνοντας περισσότερη σκελετική υποστήριξη ώστε να κινείστε ευκολότερα στην βαρύτητα, διευκολύνοντας τον ύπνο, βοηθώντας δηλαδή το σύστημα να πετύχει καλύτερη ξεκούραση, μειώνοντας το άγχος και βελτιώνοντας την αναπνοή πετυχαίνεται αναζωογόνηση του σώματος και περισσότερη ευεξία.

Ηλικιωμένους

Μερικοί άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας ή αυτοί που έχουν πόνους συχνά δυσκολεύονται να συμμετέχουν σε κινητικές τεχνικές στις οποίες δεν ξέρουν τι να περιμένουν ή τι αναμένετε απο αυτούς.Με την μέθοδο οι κινήσεις γίνονται αργά, κάνοντας αρκετά διαλειμματα ενδιάμεσα. Ενθαρρύνεστε να κάνετε συνειδητές παρά μηχανικές κινήσεις, τις οποίες προσαρμόζετε σε ένα ασφαλές και ευχάριστο εύρος κίνησης, έτσι αναδύετε η μάθηση και η βελτίωση. Συνήθως η κουλτούρα μας, αποθαρρύνει την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της μάθηση μας, με το Feldenkrais μπορούμε να ξαναμάθουμε και να ξεκαθαρίσουμε μοτίβα δράσης που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα στα οποία βασιζόμαστε.

Σε όποιον θέλει να βελτιώσει την αθλητική του επίδοση

Η ισορροπία, η ευλυγισία, η ιδιοδεκτικότητα, η κιναίσθηση, η μυϊκή συνέργεια, η καλή σκελετική υποστήριξη και άλλα νευρολογικά προτερήματα είναι παράγοντες που βελτιώνουν τις επιδόσεις. Ένα σώμα καλά οργανωμένο και η ικανότητα να συνειδητοποιείτε πως το χρησιμοποιείτε και που σας δίνει την δυνατότητα να παράγεται μικρότερο έργο σε μια δοσμένη κίνηση, να κάνετε πιο ουσιαστικές αλλαγές στην τεχνική σας και να αποτρέψετε δημιουργία τραυματισμών. Αυτή την στιγμή εθνικές ομάδες και διάφορες επαγγελματικές αθλητικές ομάδες χρησιμοποιούν την μέθοδο.

Επωφεληθείτε από την πολυετή εμπειρία μας στον χώρο του αθλητισμού και των σπορ.

Σε όσους θέλουν να βοηθήσουν την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που ακολουθούν

Η μέθοδος Feldenkrais είναι μια προσέγγιση νου/σώματος η οποία επανεκπαιδεύει το νευρικό σύστημα ώστε να απαντά διαφορετικά σε γεγονότα και μνήμες τα οποία πυροδοτούν άγχος και στρες. Οι σκέψεις τα συναισθήματα, οι αισθήσεις και πράξεις του ανταποκρίνονται στις παρούσες συνθήκες και όχι σε παρελθοντικά γεγονότα. Οπότε βοηθάει στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφής άγχους και στρες, μαθαίνετε να εστιάζετε στην ευχαρίστηση και αλλάζει η αυτοεικόνα σας, η οποία καθορίζει τον τρόπο που δράτε.

Βρέφη και παιδιά

Μια από τις εφαρμογές της μεθόδου Feldenkrais είναι σε βρέφη και παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, κινητικούς περιορισμούς και νευρολογικές παθήσεις. Μέσα από την κατανόηση των αναπτυξιακών σταδίων βοηθάμε το παιδί να αναπτύξει νέες νευρωνικές συνδέσεις και να βρει νέα κινητικά μονοπάτια ,να βελτιώσει την κιναισθητική εικόνα του, ώστε να μπορέσει να κάνει καλύτερη χρήση του εαυτού του. Η Χρυσοβιτσινού Ευγενία είναι επίσης θεραπεύτρια JKA μια προσέγγιση η οποία είναι βασισμένη στην μέθοδο Feldenkrais και εστιάζει στην εργασία με τα παιδιά. Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά παρακάτω. https://childkinetic.gr/